17 Mayıs 2014 Cumartesi

Para Mutluluk Getirmez.



Yaşadığımız çağda ''para mutluluk getirir mi?'' sorusuna cevap vermek hiçte zor olmasa gerek. Gelişmiş ülke liderlerinin toplantılarındaki asık suratlar, endişeli bakışlar, telaşlı tavırlar gösteriyor ki para onları hiçte mutlu etmemiş.

 En zengin ülkelerden Japonya, mutluluk ölçeğinde Dominik Cumhuriyetinden ve Vietnamdan daha geride. El Salvador ve Nijerya gibi ülkeler fakir olmalarına rağmen zengin ülkelere göre daha mutlu. En mutlu ülke kabul edilen Porto Riko ekonomik gelişmişlikte oldukça gerilerde.

 İnsanın manevi ihtiyaçları düşünülmeden biriktirilen mal ve para mutluluk getirmek bir yana mutsuzluk ve korkular getirebilir. Halk ile yapılan röportajlara baktığımızda insanların geleceklerinden endişe ettiklerini görüyoruz. Bu durum belki parasız kalma, fakir düşme, konforsuz yaşam korkusu olarak görülebilir. Sonuçta bu parayla ilgilili bir korkudur.
 
 Para mutluluk getirmez tezine en büyük örnekler Karun, Frigya Kralı Midas olarak gösterilebilir. Dilediği kadar altın ne Karuna ne de Midasa mutluluğu getirmemiştir.

 İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin 25 ülkede yaptığı anket, para mutluluk getirmez sözünü doğrularcasına bir sonuç çıkardı. 25 ülkede 25.000 kişiyle yapılan ankette olan  ülkelerde yaşayanlara kıyasla daha karamsar.

 Avusturalyada kurulan mutluluk enstitüsünün, bir çok üniversitenin bilim adamlarının yaptığı çalışmaların, Mtv networks internationalın yaptığı araştırmalarında ortak sonucu olarak söyleyebiliriz ki, para mutluluk getirmez. Bu çalışmalardan biri hakkında kısaca bilgi verip yazımı tamamlamak istiyorum.

 MTV networks  internationalın 14 ülkede yaptığı araştırmaya göre para gerçekten mutluluk getirmiyor. Yaşları 16 ila 34 arasında değişen 5400 kişiyle yapılan araştırmaya göre, gelişmiş ülkelerde yaşayan gençler, gelişmekte olan ülkelerdeki yaşıtlarına kıyasla çok daha mutsuz. ABD ve İngilterede gençlerin %30dan daha azı mutlu ve umutlu. Bu oran Japonyada %8 e kadar düşüyor. Gelişmiş ülkelerdeki gençliğin mutsuzluğunun nedenleri başarılı olma baskısı, kötümserlik ve iş kaygısıyla açıklanıyor. Gelişmekte olan ülke gençleri arasında ise bambaşka bir tab var. Hint gençleri hayatından en memnun olan grup olarak göze çarparken Çinli gençlerin %84 ü gelecekte hayatlarının daha iyi olacağını düşünüyor.Arjantinli ve Güney Afrikalı gençlerin ise %75le dünyanın en mutlu insanları arasında bulunuyor. Çalışmaya göre gelişmekte olan ülke gençleri gelişmiş ülkelerdeki yaşıtlarına göre daha az dindar. Az gelişmiş ülkelerde insanların daha mutlu olmasının sebebininse, gençlerin daha iyi bir geleceğe sahip olacaklarından duydukları inanç olduğu belirtildi.

 Mevlana, dünya malını bir denize benzetir.Dünya malı bir deniz, insansda üzerinde yüzen bir sandaldır. Bu denizin üzerinde olduğunuz müddetçe size hizmet eder. Ama içinize alır, sevgisini kalbinize koymak isterseniz, denize gark olur ve boğulursunuz der. Para ve mal sevgisini kalbine dolduran insanların nasıl battıklarını ve karanlık sularda gark olduklarını tarih bize göstermektedir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pages - Menu

Popular Posts

Blogroll

Navigation Menu

Blogger templates

Blogger news